Degustacja Lokalnych Alkoholi

Cena:

od 1625 zł / grupa
Obsługujemy płatności online
przelewy24
płatności online za wycieczkę
Do najbliższego terminu pozostało

Wydarzenie zostało zakończone.

Karkonosze i Góry Izerskie to nie tylko piękne krajobrazy. Od wieków miejsce to jest znane również z tradycji laboranckich. Oprócz specyfików medycznych, maści na latanie, a podobno nawet przepisu na eliksir nieśmiertelności laboranci z Karkonoszy wyspecjalizowali się w produkcji trunków alkoholowych.

Ta wielowiekowa tradycja przetrwała do dziś, a w trakcie naszego spotkania chcemy ją Wam zaprezentować. Proponujemy degustację lokalnych alkoholi przeplataną opowieściami o tradycjach laboranckich oraz legendach regionalnych. Na początku degustacji, każdy z uczestników otrzyma specjalny kieliszek „kulawkę”, który charakteryzuje się tym, że odłożyć go można jedynie po pełnym jego opróżnieniu. Kieliszki te, produkowane są tradycyjną metodą ze szkła kryształowego w hucie „Julia” w Piechowicach.

W trakcie wieczoru skosztujemy – lokalnego likieru „Echt Stonsdorfer”, ze Staniszowa, piwa z niewielkiego browaru w Miedziance, wysłuchamy się w opowieści o tradycjach browarniczych próbując Piwa Lwóweckiego. Wreszcie skosztujemy nalewki „Full Fischbacher” z Karpnik wytwarzanej do dziś według starej receptury w ostatnim domu w tej miejscowości. Kolejnym trunkiem będzie mikstura sporządzana na podstawie zachowanych Ksiąg Walońskich. Na koniec zaś pokrzepimy się Likierem Karkonoskim sporządzonego z trzydziestu ziół i owoców leśnych występujących w Karkonoszach i Górach Izerskich.

Uwagi:

  • Ilość osób min. 10
  • Czas trwania: ok. 1,5 h

Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie dla poprawy swojej funkcjonalności i działania. Jeśli Użytkownik kontynuuje przeglądanie lub wykorzystywanie tej witryny internetowej, Użytkownik udziela dorozumianej zgody na wykorzystanie plików cookie w tej witrynie internetowej. Szczegółowe informacje na temat naszego sposobu korzystania z plików Cookie znaleźć można w Polityce prywatności.