degustacja lokalanych alkoholi
Cena:
od 600 zł / grupa
Czas trwania:
ok. 1,5 h
Program:
w hotelu / w otoczeniu hotelu
ilość osób:
min. 10
- Zadzwoń pod numer 502 212 882
Karkonosze i Góry Izerskie to nie tylko piękne krajobrazy. Od wieków miejsce to jest znane również z tradycji laboranckich. Oprócz specyfików medycznych, maści na latanie, a podobno nawet przepisu na eliksir nieśmiertelności laboranci z Karkonoszy wyspecjalizowali się w produkcji trunków alkoholowych.
Ta wielowiekowa tradycja przetrwała do dziś, a w trakcie naszego spotkania chcemy ją Wam zaprezentować. Proponujemy degustację lokalnych alkoholi przeplataną opowieściami o tradycjach laboranckich oraz legendach regionalnych. Na początku degustacji każdy z uczestników otrzyma specjalny kieliszek „kulawkę”, który charakteryzuje się tym, że odłożyć go można jedynie po pełnym jego opróżnieniu. Kieliszki te, produkowane są tradycyjną metodą ze szkła kryształowego w hucie „Julia” w Piechowicach.
W trakcie wieczoru skosztujemy – lokalnego likieru „Echt Stonsdorfer”, ze Staniszowa, piwa z niewielkiego browaru w Miedziance, wysłuchamy się w opowieści o tradycjach browarniczych próbując Piwa Lwóweckiego. Wreszcie skosztujemy nalewki „Full Fischbacher” z Karpnik wytwarzanej do dziś według starej receptury w ostatnim domu w tej miejscowości. Kolejnym trunkiem będzie mikstura sporządzana na podstawie zachowanych Ksiąg Walońskich. Na koniec zaś pokrzepimy się Likierem Karkonoskim sporządzonego z trzydziestu ziół i owoców leśnych występujących w Karkonoszach i Górach Izerskich.